Skip to content. | Skip to navigation

You are here: Home / Cultuur & Tradities / Semana Santa

Semana Santa

Semana Santa oftewel de Goede Week is de week voorafgaand aan Pasen.

In Sevilla is Semana Santa een begrip! Het is de belangrijkste religieuze week vol tradities, processies, emoties, klederdracht en zelfs speciale gerechten.

In deze week wordt het lijden van Christus herdacht en het belangrijkste element hiervan vormen de indrukwekkende processies, die de hele dag door te zien zijn in de straten van Sevilla.
In de stad heerst een emotionele sfeer met een diepe religieuze betekenis.

De processies worden georganiseerd door de verschillende Broederschappen in de stad.
Ze starten bij de kerk van hun Broederschap, gaan vervolgens naar de Kathedraal en weer terug.
Op rijkversierde platformen (paso's) staan de grote zware beelden van de lijdende Jezus en de treurende Maagd Maria. Om de loodzware paso's op hun nek en schouders te dragen zijn vaak wel 50 man nodig, maar het wordt beschouwd een grote eer om de paso te mogen dragen. Onderweg moet herhaaldelijk gestopt worden om de dragers rust te gunnen en als ze weer gaan lopen juicht het publiek!
De processies zijn oorspronkelijk boeteprocessies. Ook vandaag de dag lopen er nog altijd vele boetelingen mee in de processies. Wat vooral opvalt is hun kleding, bestaande uit een lange gewaad met een puntmuts . De puntmutsen zijn bedoeld voor de anonimiteit van de boeteling. De verschillende kleuren geven de verschillende broederschappen weer.

De processie wordt meestal begeleid door een muziekkapel met melancholische muziek, trommels, bellen en wierook. Er zijn echter ook processies met zwijgplicht, die in complete stilte voortgaan.

De toeschouwers langs de route laten hun emoties de vrije loop. Het publiek juicht, roept, klapt en er huilen mensen van ontroering.

Jaarlijks wordt Sevilla overspoeld door mensen die Semana Santa willen meemaken en je moet zorgen op tijd te zijn om een goed plek langs de route te veroveren. Het is geweldig om de processie van dichtbij mee te maken vanaf de zijkant van de nauwe straatjes. Maar als je niet tegen de drukte van mensenmassa's bestand bent, kun je het beter bij de bredere grote straten houden.

Tip: het verlaten van de paso uit de kerk van de Hermandad de Santa Cruz spectaculair, omdat hier heel weinig ruimte is voor de dragers, is een kunststukje om de paso zonder ongelukken uit de kerk te krijgen.

Send to a friend

Information
be euro Prices ex. VAT
  We are happy to send you more information regarding the lunch and dinner options along with our quotation.